Verschillen tussen offsetdrukken en digitaal drukken

Wanneer u drukwerk gaat bestellen dan heeft u de keuze uit verschillende papiersoorten en oplagen. Vaak heeft u ook nog de keuze tussen verschillende druktechnieken waaronder offset drukken en digitaal drukken.

Offset drukken

Offsetdrukpers VirtualPrinterOffset drukken is een veelgebruikte druktechniek. Bij offset drukken wordt gebruik gemaakt van een aluminium plaat waarop fotografische weg beeld is aangebracht. Om nu met deze aluminium plaat een afdruk te krijgen wordt de offset plaat eerst vochtig gemaakt. De delen die geen beeld bevatten nemen het vocht aan. Nadat de aluminium plaat vochtig is gemaakt wordt vettige inkt aangebracht. De vochtige delen die geen beeld bevatten zullen de inkt afstoten. De inkt wordt zo alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt vervolgens op een rubberdoek gedrukt en deze drukt de inkt vervolgens op papier. Door het proces van het tussentijds overzetten (offset) mag het oorspronkelijke beeld op de aluminium plaat niet in spiegelbeeld staan. Door het instellen en maken van proefdrukken zijn de opstartkosten voor offset drukken hoger dan de kosten voor digitaal drukken. Offsetdrukken is daardoor geschikt voor grote oplagen.

Digitaal drukken

Digitaal drukken komt veel overeen met digitale printers die u thuis heeft. Het grote verschil met offsetdrukken is dat digitaal drukken zeer lage vaste kosten kent per drukopdracht. De variabele kosten per vel zijn weer veel hoger. Digitaal drukken is daarom interessant voor kleine oplagen en spoedopdrachten in kleine oplagen. Door de lage vaste kosten is digitaal drukken ook zeer geschikt voor gepersonaliseerd drukwerk, dus drukwerk dat is voorzien van bijvoorbeeld n.a.w. gegevens of unieke nummers in geval van bijvoorbeeld toegangskaarten.

Voor het digitaal drukken worden drie technieken gebruikt. Océ Copy Press, elektrofotografische printers en inkjetprinters. Elektrofotografische printers werken volgens hetzelfde principe als laserprinters, maar dan sneller en betrouwbaarder. Océ Copy Press lijkt veel op offset drukken en inkjetprinters werken globaal volgens hetzelfde principe als inkjetprinters voor consumenten.

Kwaliteitsverschillen door andere druktechnieken

De verschillen in kwaliteit zijn zeer gering tussen offsetdrukken en digitaal drukken. Er bestaat een hele kleine kans op kleurverschil tussen digitaal drukken en offsetdrukken. Dit kleurverschil kan ontstaan door een ander soort merk inkt en door instellingen. Ook een ander soort papier kan de oorzaak zijn van een kleine kleurverandering. Wilt u dit voorkomen kies dan voor dezelfde druktechniek indien mogelijk.

Digitaal en offsetdrukken en de voordelen voor u

Doordat wij bij VirtualPrinter zowel offsetdrukken als digitaal drukken kunnen wij u altijd voor een gunstige prijs voorzien van drukwerk. Heeft u kleinere oplagen nodig dan drukken wij het digitaal en bij grote oplagen wordt uw drukwerk offset gedrukt. Heeft u tips, vragen of aanvullingen? Laat een reactie achter via het formulier of bel met onze helpdesk.