Uitleg van grafische termen voor drukwerk

Als u nog nooit drukwerk heeft besteld en u bent grafisch niet sterk onderlegd dan kan het u duizelen van alle grafische termen die u tegen komt. Wij leggen u in dit artikel graag uit wat de verschillende termen betekenen, zodat u de juiste keuze kunt maken als u drukwerk gaat bestellen.[[Lees meer (alleen tbv blog)]]

Grafische termen die betrekking hebben op de bedrukking

FC/FC betekent voorkant full colour en achterkant full colour. Uw drukwerk wordt in dit geval aan de voorzijde en aan de achterzijde full colour bedrukt

FC/1 betekent dat de voorzijde van uw drukwerk full colour wordt bedrukten de achterkant zwart bedrukt is

FC/0 houd in dat uw drukwerk aan de voozijde full colour bedrukt is en aan de achterzijde onbedrukt (blanco) is

UV-lak is een lak die indien u dat wenst aan de voorzijde van uw drukwerk wordt aangebracht. UV-lak zorgt voor extra glans en slijtvastheid van uw drukwerk. Bij VirtualPrinter kunt u de voorzijde van uw ansichtkaarten laten voorzien van UV-lak. Door de UV-lak beschadigen uw ansichtkaarten minder snel bij de distributiecentra van de post.
Zwart wit achterkant ansichtkaart   Full colour voorkant ansichtkaart

Grafische termen die betrekking hebben op uw ontwerp

2mm afloop uw ontwerp dient rondom 2mm afloop te hebben. Dit is om beschadigen van uw drukwerk te voorkomen tijdens het snijden. Zou u uw ontwerp aanleveren zonder de 2mm afloop dan loopt u het risico dat u witte randen ziet nadat uw drukwerk is gesneden. Door de 2mm afloop aan te houden voorkomt u dit.

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Cyaan, Magenta en Yellow vormen samen met black de basis voor veel kleuren ook wel full colour genaamd. Drukwerk dat u bestelt bij VirtualPrinter wordt allemaal CMYK gedrukt, full colour.

PMS kleuren Pantone matching system, dit is een standaard voor het identificeren van een kleur door middel van een nummering. kleuren in PMS hebben een nummer waaraan ze herkend worden. Bij de meeste drukkerijen moet u uw drukbestanden aanleveren in CMYK.

RGB bij RGB worden kleuren aangeduid met rood, groen en blauw als basis kleuren. Uw beeldscherm, tv en fotocamera zijn opgebouwd uit RGB kleuren. Uw drukbestanden moet u aanleveren als CMYK en ook is het dan aan te raden om uw beeldscherm te kalibreren om zo een optimale kleurweergave te krijgen.

DPI Dot Per Inch is een eenheid om de resolutie van uw drukwerk aan te geven. Om drukwerk van goede kwaliteit te leveren dienen uw drukbestanden een resolutie te hebben van 300 dpi. Met een lagere resolutie loopt u het gevaar dat uw drukwerk niet scherp is.

CMYK kleuren voor drukwerk van VirtualPrinter

Met de uitleg van deze termen hopen wij u op weg te helpen zodat u weet waar u op moet letten als u drukwerk gaat bestellen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze hieronder stellen of bel met onze helpdesk 0800-8787878.