Toon verandering met lenticulair drukwerk

Lenticulair drukwerk is bekender dan je misschien denkt. Het zijn verschillende lagen op een kaart die samen een plaatje tonen dat verandert wanneer je het kantelt. Of je kijkt zelf vanuit een andere hoek naar het kaartje of plaatje en ziet een ander beeld. In dit artikel vertellen we je graag wat meer over lenticulair drukwerk en vertellen we wanneer het interessant is om te gebruiken.

Hoe werkt lenticulair drukwerk?

Lenticulair drukwerk kan al met twee plaatjes, dan is het een flip beweging. Je knipt de plaatjes in een heleboel strookjes en leg die om en om naast elkaar. Zo creëer je een beeldlaag. Door hier een lens overheen te leggen kan je de plaatjes vloeiend in elkaar over laten lopen. Je laat als het ware één afbeelding veranderen in een andere afbeelding. Een simpel effect, maar om het zelf te maken een stuk lastiger. Naast de flipbeweging heb je ook nog andere effecten:

  • Animatie-effect: dit bestaat uit 9 beelden en dan laat je een object verplaatsen.
  • Morphing-effect: 1 afbeelding verandert in een andere, maar dit verloopt langzaam via 9 beelden.
  • Zoom-effect: een afbeelding komt in 9 beelden dichterbij of een onscherpe afbeelding wordt scherper.
  • 3D-effect: in 9 tot 17 beelden wordt diepte gecreëerd door de voorgrond en achtergrond ten opzichte van elkaar te bewegen.

Voor welke bedrijven is lenticulair drukwerk interessant?

Eigenlijk voor alle bedrijven. Als je veel gebruik maakt van kaarten of drukwerk, maar nooit eerder lenticulair drukwerk hebt geprobeerd, dan is het leuk om hier eens mee te experimenteren. Ben je volledig nieuw in de wereld van drukwerk, maar wil je vanwege een speciale actie of campagne je boodschap extra kracht bijzetten? Dan is een lenticulaire print net iets bijzonderder en aparter om je bericht mee onder de aandacht te brengen. Het is namelijk een opvallendere en interessante presentatiemethode dan ‘normaal’ drukwerk en leent zich dan ook echt goed voor campagnes waarbij je wilt opvallen.

McDonald’s heeft lenticulair drukwerk bijvoorbeeld ingezet als ludieke marketing actie:

animatiedrukwerk-verrassende-effecten-met-hoge-attentiewaarde

Bron: Testbeeld.nl

 

Wanneer verkies je lenticulair drukwerk boven normaal drukwerk?

Lenticulair drukwerk leent zich uitstekend voor speciale acties of campagnes om iets nieuws te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuw kantoor, waarbij je met lenticulair drukwerk de oude en nieuwe kantoorinrichting kunt laten zien. Ook een verandering die je moet vermarkten, bijvoorbeeld een nieuw productontwerp, is perfect te presenteren via lenticulair drukwerk.

Een leuk voorbeeld van lenticulair drukwerk met verandering in een stad zie je in onderstaand filmpje.

Je ziet een lenticulaire ansichtkaart van Dordrecht ‘toen en nu’. Zo kun je goed de verschillen zien!

Hoe kan ik lenticulair drukwerk laten maken?

Bij VirtualPrinter kun je lenticulair drukwerk laten maken. Wij hebben hiervoor de losse afbeeldingen op basis van het door jou gewenste effect nodig. Dan kunnen wij ze voor je knippen en drukken. Er zitten hier een aantal eisen aan vast zoals het formaat van de bestanden, het gebruik van achtergrondkleuren, lettertype en contrast. Wil je daarover meer weten? Bekijk dan de informatie over lenticulair kaarten aanleveren.

Een reactie achterlaten