Ansichtkaarten laten drukken: hoe zorgt u dat de beeldkwaliteit optimaal blijft?

Bij VirtualPrinter zien we het natuurlijk regelmatig: klanten die foto's willen laten drukken op een flyer, ansichtkaart, op een poster, et cetera. Het beoogde eindresultaat willen we haarscherp hebben. Maar soms komt daar wat meer bij kijken dan alleen het aanleveren van een goede foto. Met deze tips zorgt u dat de kwaliteit van uw gedrukte foto perfect is.

Resolutie: DPI (Dots Per Inch)

Resolutie betekent het aantal pixels in de afbeelding en speelt een erg belangrijke rol in het eindresultaat van de afdruk. Om aan te geven hoe hoog de resolutie van een beeld is, wordt de afkorting 'dpi' gebruikt: het aantal pixels per inch.

De meeste printbedrijven adviseren om minimaal beelden van minimaal 150 dpi, maar bij voorkeur met 300 dpi aan te leveren. Let er bij het maken van een afbeelding maar ook bij het eventuele bewerken ervan dus goed op dat je het beeld opslaat en verstuurt met voldoende dpi voor een optimaal resultaat.

Compressie

Afbeeldingen op de computer kunnen verschillende bestandsformaten hebben. De meest bekende is misschien wel .JPEG of .JPG, maar intensieve gebruikers van Photoshop kennen waarschijnlijk ook de RAW-extensie.

De bestandsextensie heeft te maken met de kwaliteit van de foto vanwege compressie. Als je een foto opslaat, dan kun je aangeven hoe veel 'beeldinformatie' je in het bestand wilt opnemen. Hoe meer beeldinformatie je opneemt, hoe groter het bestand maar ook hoe beter de kwaliteit.

Om geheugen op je computer of telefoon te besparen, wordt vaak echter informatie weggelaten, waardoor de kwaliteit van het beeld afneemt. Dit wordt compressie genoemd. RAW-bestanden daarentegen slaan alle beeldinformatie op, wat betekent dat er geen compressie plaatsvindt.

Wil je een zo hoog mogelijke kwaliteit van het beeld, dan is het belangrijk dat er zo min mogelijk compressie heeft plaatsgevonden op de foto.

Advies vragen

Bovenstaande factoren zijn het meest belangrijk als u ervoor wilt zorgen dat uw afdruk van hoge kwaliteit is, maar meestal spelen er ook nog individuele factoren mee. Heeft u bijvoorbeeld een donkere foto, dan kan het geen kwaad om even bij het printbedrijf na te vragen welke invloed dit heeft op het eindresultaat. Bij twijfel loont het dan ook zeker om even contact op te nemen!

Heeft u op dit moment nog vragen over hoe u uw bestanden het best bij ons kunt aanleveren? Bekijk dan eens de aanleverspecificaties of neem contact met ons op voor meer informatie.